Jak fotografować truskawki wrzucane do wody?

Oglądałem kiedyś zdjęcia owoców wrzucanych do wody. Bardzo mi się spodobały i postanowiłem zrobić coś podobnego. Myślę, że zdjęcia wyszły całkiem fajne. Zabawy było przy tym sporo, a truskawki były naprawdę smaczne. Zobacz jak łatwo samemu możesz zrobić tego typu zdjęcia.

Te zdjęcia, które oglądałem były robione w studio. Owoce były wrzucane do akwarium, a całość była oświetlona czterema lampami błyskowymi. Niestety nie miałem pod ręką żadnego pustego akwarium, nie planowałem też wycierać podłogi po sesji fotograficznej i rozkładać czterech lamp. Dlatego postanowiłem to uprościć. Jako naczynie wykorzystałem znacznie mniejsze szkło. Zdjęcia robiłem w ogródku więc nie musiałem się przejmować rozlaną wodą. Jako źródła światła wykorzystałem raz Słońce, a raz jedną lampę błyskową wspomaganą blendą. Całość stanowiska wyglądała tak:


Stanowisko fotografowania truskawek wrzucanych do wody. Z aparatem stałem po prawej stronie.

Do “zamrażania” na zdjęciu fotografowanej sceny możesz wykorzystać dwie metody. Pierwsza, to krótki czas migawki rzędu 1/1000s. Druga, to błysk z lampy błyskowej. Czas błysku to 1/1000s lub nawet krócej.

W pierwszej metodzie, by fotografować z tak krótkim czasem musisz posiadać silne źródło światła ciągłego. Doskonale sprawdza się tu nasze Słońce. Dlatego słoneczny dzień jest jak znalazł. Kiedy robiłem te zdjęcia miałem ustawione ISO 800 i przysłonę w granicach f/5.6, przy czasie 1/1000s.


Zdjęcie w świetle zastanym

Druga metoda uniezależnia Ciebie od światła zastanego. Wymaga jednak posiadania zewnętrznej lampy błyskowej i przewodowego lub bezprzewodowego jej wyzwalania. W tym przypadku miałem ustawione ISO 100, przysłonę f/16 i czas synchronizacji 1/250s. Przy tych ustawieniach światło zastane tylko w niewielkim stopniu brało udział w naświetlaniu klatki. Zamrożenie sceny było spowodowane krótkim czasem błysku z lampy. Dodatkowo jeszcze dodałem blendę by rozświetlić cienie.

Powyższe dwa zdjęcia są już wstępnie oczyszczone z niepotrzebnych rozprysków wody. W momencie wpadania truskawki do naczynia woda pryskała na różne strony. Truskawki zrzucałem z wysokości około 0.5m. Migawkę w aparacie wyzwalałem za pomocą wężyka spustowego.

Poniżej jeszcze zdjęcie bez czyszczenia.

Jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego typu zdjęć, proszę pisz w komentarzu poniżej.

59 komentarzy do “Jak fotografować truskawki wrzucane do wody?”

  1. Cieszę się bardzo że trafiłem na tą stronę. Cenne rady i co cieszy ” za darmo”. To bardzo miło poznać kogoś kto chce dzielić się z innymi swoimi radościami, pozdrawiam :).

Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz