Jak usuwać dane GPS określające lokalizację zrobionego zdjęcia

Dostałem pytanie od Jerzego: “Nareszcie znalazłem kogoś kto orientuje się jak odczytać informację ze zdjęcia i na pewno wiesz jak je usuwać. Ja mam kontakty z dziewczynami z […] i miałem jeden przypadek że […] dokładnie rozszyfrowała ze zdjęcia, które jej wysłałem, gdzie jest mój domek z dokładnym adresem i kiedy te zdjęcie zrobiłem! […] mam stres że jak wyśle fotkę to […] wszystko wyczyta?? Mnie interesuje jak ze zrobionego zdjęcia usunąć wszystkie informacje?”

Dziękuję za pytanie. Robiąc zdjęcie cyfrowym aparatem fotograficznym jednocześnie z obrazem są zapisywane dodatkowe informacje. Jest to wszystko dostępne pod tak zwanymi danymi EXIF. Są tam zapisywane: data wykonania zdjęcia, parametry ustawień aparatu oraz dane GPS – o ile aparat je udostępnia. To najczęściej występuje w telefonach komórkowych z włączoną geolokalizacją, ale i coraz więcej aparatów zaczyna być wyposażanych w tę funkcję. Dane te są dostępne we właściwościach pliku. Pisałem już o tym we wpisie Jak odczytać dane EXIF ze zdjęć w komputerze.

Oczywiście można te dane również usunąć. Dla pojedynczego zdjęcia najprościej jest to zrobi za pomocą mechanizmów wbudowanych w system Windows. Poniżej przykład usuwania danych GPS w systemie Windows 10. Tą samą metodą można również usunąć wszystkie dane.

Usuwanie danych GPS ze zdjęcia

W systemie Windows przechodzisz do widoku plików. Na nazwie pliku ze zdjęciem klikasz prawym klawiszem myszy i wybierasz „Właściwości”

W oknie Właściwości wybierasz zakładkę Szczegóły i suwakiem przechodzisz do obszaru GPS. Tu powinny być widoczne cyfry określające współrzędne geograficzne wskazujące na miejsce wykonania zdjęcia. Na dole okna widoczny jest link „Usuń właściwości oraz informacje osobiste”. Należy w niego kliknąć.

W kolejnym oknie należy zaznaczyć pole „Usuń następujące właściwości z tego pliku:”. Wtedy będzie możliwe zaznaczenie kolejnych pól dotyczących danych GPS. Gdy już je mamy zaznaczone można kliknąć „OK.” Dane GPS zostaną usunięte.

Można też kliknąć w „Zaznacz wszystko” i dopiero w „OK”. Wtedy wszystkie dane zostaną usunięte.

Aby sprawdzić, czy faktycznie dane zostały skasowane można wejść ponownie we „Właściwości/Szczegóły” i zobaczyć co jest widoczne. Pola powinny być puste lub nie będą w ogóle wyświetlone.

Dodaj komentarz